greenpark600LS

eye of the tiger S

B-jeugd schittert op beachtoernooi

Na de winst van de jongens C van FIQAS op zaterdag reed de oudere jongens jeugd op zondag 27 mei al heel vroeg weg om in Rolde om 9.00 de eerste wedstrijd te spelen. De A-jeugd diende aan te treden tegen Hiekka Hauska, een sterke tegenstander met veel goed beachende spelers. Aalsmeer bestond hoofdzakelijk uit B-spelers, twee gastspelers (bedankt Tim Roefs en Jordy van Erp!) en Don. De eerste wedstrijd ging helaas verloren, HH was scherper in de afronding maar de vele gecreëerde kansen gaven hoop voor de volgende wedstrijden.IMG 20180527 WA0020174095

De eerste set tegen SV Rijnstreek (Alphen aan den Rijn) was dramatisch en ging net verloren door een buiten de tijd gescoord doelpunt. Protest hielp niet, dus dan de tweede set maar winnen. Dat ging prima, dus shoot outs. Dat ging niet vanzelf, want de scheidsrechters hadden blijkbaar wat zand in de ogen waardoor drie acties van Aalsmeer onterecht werden bestraft. Uiteindelijk Niko eraf met rood, en coach Heino er ook af met rood vanwege praten. Rijnstreek miste de beslissende strafworp, waarna Ian’s shoot out de winnende werd. De derde wedstrijd zonder Niko en coach Heino, tegen Handbalschool Rijnmond: eerste set ruim gewonnen, tweede met 15-16 verloren. Weer shoot outs. Door een prima stop van Timo ging ook deze winst naar Aalsmeer. Het werd al droger en warmer op de zandverstuiving, maar dat hinderde onze A-jeugd niet om E&O te verslaan met 2-0. In een goede wedstrijd werd vooral de specialist aan banden gelegd en werd de aanvalskracht van E&O daarmee teniet gedaan.IMG 20180527 WA00401740962305843009219564322                                                                                                        

De laatste poulewedstrijd was tegen Unitas, een goed spelend beachteam. Met wat meer thuispubliek een mooie wedstrijd, waarbij Aalsmeer twee keer de set won met 1 punt verschil. Dat betekende… finale! Wederom tegen Hiekka Hauska met coach Dennis en Aalsmeer-spelers Glenn en Koen in de gelederen. Op het centre court speelde Aalsmeer een uitstekende partij, zelfs na de lange dag waarin veel spelers moesten dubbelen en hun 10e wedstrijd op die dag speelden. De eerste set werd strak met 24-20 gewonnen: veel inzet, zorgvuldig spel en slimme acties zorgden voor een prima set. De tweede set was eigenlijk identiek aan de eerste, in deze wedstrijd was Aalsmeer de bovenliggende partij. Eindstand 24-22 winst. Sportieve complimenten van de Hiekka Hauska spelers en coach werden in ontvangst genomen en was er ook weer een mentale barrière doorbroken: ook deze tegenstander is te verslaan!                  

 Jongens B2                                                                                                                                   

De Aalsmeerse B-jeugd trad aan met twee teams met als doel om beide teams zich te laten kwalificeren voor het NK op 8 en 9 juli a.s. De B2 trad de eerste wedstrijd aan tegen Jumbo Niedorp. Via uitstekend spel en veel inzet werd deze tegenstander met 22-16 en 25-8 verslagen, waarbij Jelle uitstekend op dreef was. De tweede wedstrijd was loeispannend. Tegen Handbalschool Rijnmond werd de eerste set verloren, maar de tweede set ging door goed spel en veel inzet naar de B2. Shoot outs moesten uitsluitsel geven, helaas gingen deze verloren.                                                                                                                                       

De derde wedstrijd werd er aangetreden tegen Borhave: helaas, geen schijn van kans. Een uitstekende specialist scoorde zelf veel, maar was ook in staat om met slimme ballen anderen in stelling te brengen, dus met 24-12 en 28-16 ging deze wedstrijd verloren. Het was nog even spannend of de 2e of 3e plaats in de poule gehaald zou worden (bij een 2e plek zou er nog een wedstrijd volgen), maar helaas won HS Rijnmond haar laatste wedstrijd via shoot outs waardoor de B2 verdienstelijk 3e werd in haar poule. IMG 20180527 WA0061174094                                                                    

Jongens B1                                                                                                                                    

De heren B1 trad met het merendeel van de spelers zowel in de B1 als ook in de A- poule aan, dus dat betekende voor het merendeel van de spelers 10 wedstrijden. Gelukkig was de eerste wedstrijd een makkelijke, tegen V&S uit Groningen. Een team dat voor het eerst op zand stond en dus dik verloor van Aalsmeer. (30-10 en 29-4). Coach Heino legde de spelers van V&S na de wedstrijd nog een aantal regels en handigheden uit, want iedere keer met dat soort cijfers verliezen is natuurlijk niet leuk. De tweede wedstrijd was tegen Achilles, een prima tegenstander. Goede techniek, veel beachervaring en met veel tactische slimmigheden. Aalsmeer moest vol aan de bak (22-18 en 22-21), maar de tweede overwinning was daarmee binnen.

De derde poulewedstrijd was tegen Olympia’89. Goede specialist, maar eenmaal de verdediging op orde was de eerste set met 10 punten verschil binnen (30-10), waarna de tweede set redelijk gemakkelijk volgde. 24-20. Het spel werd zuiniger, er werd geconcentreerder gespeeld waardoor er bijna geen balverlies plaats vond. Winnen in de poule betekende automatisch finale spelen, in dit geval tegen Borhave (de winnaar van de andere poule). De eerste set werd met 29-22 verloren, mede omdat we er nog niet helemaal weer fris bij stonden van de vorige wedstrijd. Hierdoor hadden we weinig grip op de specialist. De tweede set ging veel beter: veel concentratie, kleine aanpassing in de opstelling en Armando werd feilloos gevonden op de cirkel. Eindstand tweede set 33-26 en dat betekende shoot outs. Het vele trainen op de shoot outs betaalde zich nu wederom uit, want deze serie werd ook weer gewonnen. Dat betekende dat ook de B1 als winnaar eindigde en maximale punten mee nam voor de NK Kwalificatie.

Uiteindelijk een lange dag: ’s ochtends om 6.00 uur vertrekken en tussen 21.00 en 22.00 thuiskomen, warm 25 á 30 graden, zand overal en nergens en uiteindelijk veel wedstrijden. Organisatie van HV Unitas goed op orde (zie alle uitslagen op http://www.hvunitas.nl/beach/), beetje late prijsuitreiking, wat wisselende niveaus van fluiten, leuke tegenstanders en heel veel Aalsmeer publiek om aan te moedigen. Topdag!

FIQAS jeugd succesvol in Verl

Verl 2018 1In het Pinksterweekeinde vertrokken maar liefst 5 jeugdteams van FIQAS Aalsmeer naar Verl (Duitsland). Naast de dames C en B ook drie herenteams, te weten twee jongens B en één A-team. Op vrijdagavond druppelden de auto’s en spelers binnen en installeerden de mannen zich in de aula waar in totaal 36 spelers en begeleiders zouden slapen. Iedereen was op tijd binnen en net na twaalven sliep iedereen.

Gedurende de nacht was er één snurker die dat lang volhield, maar gelukkig kon iedereen er ’s ochtends wel om lachen. Na het ontbijt startten de wedstrijden. ’s Avonds was er een prima feestje te vieren, sommige waren hun horloge kwijt, de snurker deed weer zijn best, de dames op de gang waren tot 03.00 uur actief en opstaan was voor sommigen even lastig. Gelukkig werd er met passie op de velden gestreden en lieten alle Aalsmeerse teams hun visitekaartjes achter. Een kort verslag.

Jongens B2

De jongens B2 waren in dezelfde poule ingedeeld als de jongens B1 (er was maar 1 poule), dus dat was even slikken om de allereerste wedstrijd te moeten starten tegen je trainingsmaatjes! De start was uitstekend voor de B2 (1-0 voorsprong), de eerste 5 minuten bleef het gelijk op gaan, maar daarna werd er een klein verschil duidelijk op het scorebord. Verliezen met 17-11 is dan geen schande!

De 2e wedstrijd tegen HC Flawil werd er als tijgers gestreden. Met een beetje geluk was er gelijkgespeeld of gewonnen, maar nu werd nipt verloren met 10-9. De 3e wedstrijd was tegen Verl 1. Toen bleek de vorige wedstrijd veel fysieke kracht te hebben gekost want onze mannen kwamen er even niet aan te pas. Het was geen schande om te verliezen, want deze tegenstander was een maatje te groot. De einduitslag 22-12 was terecht, met een dik compliment voor het aantal treffers! 12 is niet niks tegen zo’n tegenstander.

Na een onrustig nachtje traden ze op zondag aan tegen Verl 2. Nog niet helemaal wakker, de slaap nog in de ogen en in de benen… Er werden teveel onnodige foutjes gemaakt en dat betekende een onnodig verlies van 12-8. Er was nog één kans om punten te pakken en dat was tegen de mannen van Hurry Up. De slaap was uit de ogen, er moest nog even hard geknokt worden maar met een tevreden glimlach ging iedereen met de 11-10 winst van het veld af. Veel geleerd, hard gestreden en veel plezier gehad!

Jongens B1

Verl 2018 2De B1 speelde scherp in de poulefase: alle wedstrijden werden gewonnen. De meest lastige tegenstander was de thuisploeg, Verl 1. De eindstand was 11-10, maar vooral hun opbouwrij was sterk, bewegelijk en schoot ook erg makkelijk van buiten de 9 meter. Op zaterdagmiddag werd er nog met grote cijfers gewonnen van Hurry Up B1 (18-5), maar tegen het einde van de wedstrijd klonk er door de hele hal (alle teams van Aalsmeer waren toevallig komen kijken) een groot gejuich toen bekend werd dat heren 1 in Sittard had gewonnen,

De volgende ochtend werd er nog gestreden tegen HC Flawil (14-11) en tegen Verl 2 (14-8). De grote ruimte in de Duitse verdediging gaf de mogelijkheid om een prachtige dubbele vlieger te maken, inclusief afronding achter de rug om. Zelfs de tegenstanders konden dit waarderen. Op beeld terug te zien op de Facebook pagina van FIQAS Aalsmeer!

Door de ongeslagen reeks in de poule traden zij zondagmiddag om 17.30 uur in de finale aan tegen de nummer 2, de thuisploeg Verl 1. In een volle hal met veel publiek werden de spelers voorgesteld en startte de finale… Vijf minuten later was het thuispubliek stil, want er stond met prima spel een 5-1 voorsprong in het voordeel van Aalsmeer op het scorebord. Met nog 15’te gaan nog van alles mogelijk, en dat bleek ook wel. Langzaamaan krabbelde Verl terug, mede omdat er teveel open kansen gemist werden, maar aan het einde stond er toch een verdiende 10-9 winst op het scorebord voor Aalsmeer. Dat betekende voor het tweede jaar op rij de finalewinst voor FIQAS!

Heren A1

Met de drie langdurige geblesseerden op de bank (Olaf, Niels en Patrick) startte de A-jeugd pas om 13.45 uur met hun eerste wedstrijd tegen Heppenheim. Het was even wennen aan het ‘andere’ handbal, maar deze wedstrijd bleek een goede opwarmer te zijn voor de andere twee poulewedstrijden. Deze Duitse ploeg was niet opgewassen tegen een veel beter Aalsmeer, waardoor de eerste punten binnen waren (13-5 winst).

De tweede wedstrijd was tegen Essen, eindelijk strijden! Essen was de bovenliggende ploeg, stond de hele wedstrijd voor, maar in de laatste fase sloegen de Aalsmeerders toe en sleepten zij verdiend een gelijkspel (12-12) uit het vuur. De opgave tegen Verl 1 was eigenlijk simpel: winnen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want deze tegenstander was ook pittig. Snelle, bewegelijke spelers waar de fysieke kracht vanaf spatte. Voor de toeschouwers een genot om naar te kijken, want twee heel verschillende spelstijlen kwamen elkaar tegen. Aalsmeer: slim, tactisch en via een trage opbouw de verdediging uit elkaar rafelend. Verl: snel, fysiek en iedere keer de één tegen één situatie opzoekend. Helaas was Kaj uitgevallen in de wedstrijd ervoor, dus hij werd node gemist. Uiteindelijk won Verl 1 verdiend met 12-10.

Verl 2018 3Hierdoor was Aalsmeer afhankelijk van de laatste poulewedstrijd van Essen tegen Heppenheim. Essen mocht niet met meer dan 11 goals verschil winnen, dan zou Aalsmeer door gaan naar de kruisfinales. Gelukkig werd het verschil niet groter dan 7, dus dat betekende dat FIQAS de kruisfinale kon gaan spelen tegen HSG Dudweiler. Weer een gelijkwaardig niveau, alleen leek het erop dat de ‘Hollanders’ niet mochten winnen. De scheidsrechters deden er in ieder geval alles aan. Aalsmeer maakte in de laatste minuut gelukkig twee glaszuivere doelpunten waardoor het gelijk werd. Een glaszuivere strafworp werd in de laatste 10 seconden nog onthouden toen de doorgebroken Don onreglementair werd vastgehouden, maar uiteindelijk moesten strafworpen uitsluitsel geven wie er naar de finale zou gaan. Deze werden helaas verloren met 5-4, waardoor de troostfinale tegen Houten gespeeld moest worden. Deze wedstrijd stond in het teken van plezier en de publiekswissels van de afscheidnemende spelers. Gelukkig werd de winst ook nog even binnen gehengeld waardoor de derde plek werd veilig gesteld.  De finale tussen Verl 1 en Dudweiler was een teleurstellende wedstrijd (13-4), maar de prijsuitreiking daarentegen was wel weer een plezier om naar te kijken.

De jeugd kan terugkijken op een prachtig weekend, met dank aan de Aalsmeerbegeleiding: Mark van der Ban, Mark Koenen, Rob Stuart, Rene van Vuren, Monique Zwebe, Tinca Buijs en de prachtige foto’s van Sylvia van Vuren.

Aalsmeer HB wordt knap 2e op NK zaalhandbal (2)

OP zaterdag 21 april 2018 was het eindelijk zover, het Nederlands Kampioenschap zaalhandbal voor de B-jongens in Sporthallen Zuid. In de poule moest worden gestreden tegen Bevo, Snelwiek en Volendam, waarbij de eerste twee onbekende tegenstanders waren. IMG 20180421 WA0025145103Gespannen ving de eerste wedstrijd aan tegen BEVO: een aantal fysiek sterke spelers, technisch en tactisch aardig op orde en dat betekende een ruststand van 7-7 mede doordat er 13 keer werd gemist in de eerste 15 minuten. De tweede helft was net even beter dan de eerste, echter dat gold ook voor BEVO. Na twee keer een drie punten voorsprong te hebben gehad wist Bevo tot op één punt te naderen. Hierdoor werd de eindstand 18-17 in het voordeel van Aalsmeer en startte het NK dus met winst!

 Opmerkelijk was dat Niko de helft van de productie voor zijn rekening moest nemen (9 keer).

De tweede wedstrijd speelde zich af in hal 2 tegen Snelwiek. Dit bleek een minder goede tegenstander dan Bevo, echter veel afstand werd er nog niet genomen. De ruststand was 12-8 (4 goals van Jeroen). In de tweede helft werd de voorsprong razendsnel uitgebouwd (via 15-10 werd het na 10’ 21-12) waarna er nog met een 7e veldspeler werd gespeeld. Uiteindelijk was de eindstand 25-15, scoorde Gregor in de deze wedstrijd 6 keer en was het uitzicht op de krijsfinales zeer gunstig.

De derde poulewedstrijd was tegen Volendam. In de competitie 2 keer gewonnen en 1 keer verloren, dus een derde overwinning moest mogelijk zijn. De eerste helft ging vrij gelijk op (ruststand 10-8 voorsprong), maar na 5’ in de tweede helft was de stand 18-8 en de wedstrijd gespeeld. De basis werd weggewisseld en dat gaf Volendam de kans om nog wat terug te doen. Armando scoorde deze wedstrijd 4 keer, maar de andere scores werden gelijkelijk verdeeld tot een eindscore van 19-14. Hiermee was plaatsing voor de kruisfinale een feit en was de kans groot dat Hellas in de finale zou worden getroffen.

Eerst was de halve finale tegen Olympia/DOS’80 aan de beurt; wat op papier een spannende wedstrijd zou moeten zijn bleek op het veld niet lastig te zijn. Bij rust was de stand 7-4, waarna Niko (4) en Jeroen (1) in vier minuten tijd in de tweede helft de stand naar 12-5 tilden. BAM, wedstrijd gespeeld. Door wat slordigheden (8 missers in de resterende 10 minuten) kon Olympia/DOS’80 nog wat inlopen maar door de uiteindelijke winst (17-12) stond Aalsmeer wederom in de finale.

Hierin trof het Hellas. Altijd gave, spannende wedstrijden waarin vooraf nooit duidelijk is wie als winnaar van het veld afstapt.IMG 20180421 WA0020145102

Aalsmeer startte met een zeer offensieve dekking (bijna 1 op 1) waar Hellas zichtbaar moeite mee had. Toch stond er na 7’ een tussenstand van 4-1 in het voordeel van Hellas op het scorebord, mede omdat de opbouwers van Aalsmeer vier keer misten. Het was voor beide teams zoeken om een gaatje in de sterke verdedigingen te vinden, waarbij het verschil er groot was: het moderne offensieve verdedigen van Aalsmeer tegenover een klassieke 6-0 van Hellas. Dat laatste is zo jammer, vooral omdat Hellas met dit team lang het offensieve handbal speelde.

De ruststand was een verdiende 6-4 in het voordeel van Hellas, goals voor Aalsmeer werden gemaakt door Niko (2), Gregor (1) en Jeroen (1).

In de rust werd er omgeschakeld naar een 5-1 verdediging. Helaas werd de eerste 5’ gekenmerkt door veel missers (5), bracht Hellas de stand naar 9-5 en leek de wedstrijd gespeeld. Armando werd op de cirkel vrijgezet door Niko (9-6), Gregor kreeg een tijdstraf maar Jeromy kon in ondertal de 10-7 scoren. Na een overtreding van Hellas (2”tijdstraf) benutte Niko de strafworp (10-8), maar wist Hellas weer in ondertal te scoren. 11-8 en nog een paar minuten te spelen. Jeromy maakte er met een knappe actie 11-9 van en met nog 30 seconden te spelen werd het zelfs 11-10. Zou het dan toch nog kunnen?? De keeper van Hellas treuzelde met de bal naar de middenstip te gooien, tijd werd stil gezet door de scheidsrechters maar liep nog weer 5 seconden door. Met nog krap 11 seconden te spelen werd er ingefloten maar werd er vier seconden gewacht met de bal uit te nemen. Niko stapte de drie meter binnen, waarna de scheidsrechter floot. Alles wat Aalsmeer dacht dat de bal naar Aalsmeer zou gaan, maar wat schetste de verbazing? Niko kreeg rood, strafworp tegen met nog 6 seconden te spelen.

Eindstand 12-10, Hellas de winnaar van het Nederlands Kampioenschap B-jeugd 2018. De teleurstelling was groot bij het moegestreden team van Aalsmeer, maar toonde zich een sportief verliezer door direct na de wedstrijd Hellas te feliciteren met de overwinning. Goed gedaan!!

Wat restte was een prachtige tweede plaats en de complimenten aan het team en de uitstekende begeleiding (Mark, Jeremy, Wai, Ilse en Tinca).IMG 20180421 WA0013145104

Met ruime cijfers gewonnen

20180107 JB1 1 kleinDe jongens B1 van FIQAS Aalsmeer hebben zondag 7 januari de eerste wedstrijd van dit jaar gespeeld en met ruime cijfers gewonnen van AHV Achilles/Olympia. De heren zijn op tijd vertrokken vanuit de Bloemhof om hun tegenstanders in Apeldoorn ontmoeten. De ruststand was 14-18 in het voordeel van FIQAS Aalsmeer. In de tweede helft hebben de mannen er nog een schepje bovenop gedaan.

20180107 JB1 2 kleinEen afgesproken vlieger van Jeromy en Niko werd mooi afgemaakt, maar andere spelers pakten ook voldoende punten mee. Maico scoorde vijf keer en Thijs knalde er een mooie break in. Stan wist de keeper te verrassen met een lob vanuit een break en Armando pakte zijn punten vanaf de cirkel.

Joost maakt een bijzonder mooi doelpunt vanaf de cirkel na een prachtige aangooi van Niko. Cody en Timo hebben in de tweede helft het doel goed bewaakt waardoor en beide keepers maar drie doelpunten tegen kregen in 25 minuten. Jeroen en Ian hebben ook de nodige punten gescoord waardoor er een eindstand op het bord kwam te staan van 20-43!

Traditiegetrouw moet degene die de 40ste goal maakt trakteren. Lars was de gelukkige, dus dat werd twee keer trakteren aangezien hij ook al van de week jarig was geweest.