greenpark600LS

eye of the tiger S

Kleedkamer brengt geluk

20180107 JB2 kleinHet afgelopen weekend speelden de jongens B2 van FIQAS Aalsmeer thuis tegen Nieuwegein. Voor de gelegenheid mochten ze in de Bloemhof gebruik maken van de fraaie kleedkamer van heren 1. En of het daaraan lag zullen we nooit weten, maar… de B2 was wel degelijk geïnspireerd en wist met 33-25 te winnen!

Geweldige inzet B2 boys

Zondag 10 januari vertrok het jongens B2-team al om 7.45 uur richting Panningen (Noord-Limburg) om aan te treden tegen het sterke B1 team van Bevo. Na een eerder gelijkspel en verlies - in deze competitie spelen de teams vier keer tegen elkaar - dus weer een mogelijkheid om een keer te winnen. Dat het lastig zou worden was wel duidelijk, want de B1 van FIQAS moest vrijwel gelijktijdig spelen in de Bloemhof. Dat betekende dat Joris en Patrick met B1 meededen en dat Joost (uit de C-jeugd) toegevoegd werd aan de B2. In afwezigheid van coach Rob was Wai naar Panningen afgereisd om de coaching op zich te nemen.

Wai had zich goed laten informeren door de spelers en besloot de jongens in een offensieve dekking te laten verdedigen. Wel vermoeiend, maar het werkte uitstekend: Bevo kon haar opbouwers moeilijk in stelling brengen (Quinten deed het prima!), waardoor er een bijzonder leuke eerste helft voor de beide teams en in ieder geval het FIQAS publiek ontstond. Het hard werkende FIQAS-team kon goed bijblijven en via het scoreverloop van 2-1 (2') en 5-5 (7') kwamen ze zelfs op voorsprong 8-10 in de 10e minuut. Bevo schakelde even een tandje bij en pakte het initiatief terug waardoor zij op een 15-14 voorsprong kwamen. Onder aanvoering van Niko kwam FIQAS Aalsmeer weer terug tot 16-16 en via 18-17 werd het 19-19 bij rust. Dacht iedereen, maar volgens de wedstrijdtafel was de ruststand 20-19 voor Bevo. Beetje jammer dat de scheidsrechter de stand zelf niet goed bijhield, want hierdoor werd er een doelpunt onterecht toegekend.

De tweede helft startte met een bekend verschijnsel, namelijk dat Niko mandekking kreeg. Hierdoor was het zoeken naar de beste oplossingen om aanvallend toch te blijven scoren. Het harde werken werd beloond want na een 22-22 stand werd het na 10 minuten tweede helft 24-23. Helaas kwamen nu ook de tijdstraffen, mede door de vermoeidheid, en kon Bevo stukje bij beetje afstand nemen en stond het na 20 minuten 32-26. De pijp was helemaal leeg aan Aalsmeer kant want in de resterende 10 minuten werd er nog maar 2 keer gescoord, terwijl de tegenstander er nog vier in gooide. De eindstand was 36-28 in het voordeel van Bevo.

Een verdiende overwinning, maar wat hebben we genoten van de inzet van de FIQAS-boys en het vertoonde spel: slim aanvalsspel onder aanvoering van Niko die alle spelers in stelling bracht om te scoren (Olaf 5, Sam en Poncke ieder 1, Maus en Joost ieder 2, Quinten 3 en Ian 4) en de rest zelf maakte (11). Verdedigend stond de mix tussen 3:2:1 en 5:1 dekking als een huis waarin vooral Quinten opviel. Mooi om te zien dat het team het verdedigend oploste, terwijl Bevo het verdedigend alleen maar kon doen door Niko mandekking te geven. Zo doortrainen en dan volgen er dit seizoen absoluut nog punten! Publiek, Wai en Joost bedankt voor de verre reis naar Panningen.

B2 gegroeid in eerste seizoenshelft

Op zondag 13 december troffen de jongens B2 van FIQAS Aalsmeer een geduchte tegenstander: Olympia uit Oss. In de uitwedstrijd bleek dit een fysieke, soms wat onhandige tegenstander die makkelijk scoorde en stevig verdedigde. Dit bleek ook deze zondag wederom het geval, maar door de goed leidende scheidsrechter werd er nu normaler gehandbald. Met de komst van Glenn werd er meer dreiging vanaf de linker opbouw in het team gebracht en dit kwam ook ten goede van de andere spelersposities.

Er ontstond een leuk en spannend handbalgevecht, waarbij Olympia de overhand in de score had. Het was omdat er een aantal open kansen gemist werd in combinatie met een paar keer slordig balverlies, anders had er met rust een gelijke stand op het scorebord gestaan: nu was het 15-19 in het voordeel van Olympia. Patrick werd minder makkelijk op de cirkel ‘gevonden’ en als hij de bal kreeg, dan lag hij vrij snel door het forse verdedigen op de grond. Toch scoorde hij een paar keer fraai, net als Glenn. In de rust werden de puntjes op de ‘i’ gezet en via prima combinatiespel bleven de jongens van FIQAS aardig in het spoor van Olympia. Dat resulteerde in een eindstand van 30-39, voordeel Olympia.

Het team is in de eerste helft van de competitie flink gegroeid: in vrijwel alle wedstrijden worden er meer dan 25 tot 30 goals gescoord, verdedigend gaat het nog wisselend, maar individueel worden er grote stappen gezet. Het merendeel van de jongens komt uit de C en heeft zowel in het fysieke spel, de snelheid van spelen als de doelgerichtheid goede stappen gezet. Helaas is er nog geen wedstrijd gewonnen, wel één keer gelijk gespeeld maar er is alle vertrouwen dat de eerste punten in de tweede seizoenshelft worden binnengehaald.

Te groot verschil

Met een incompleet team (Poncke geblesseerd, Joris met de B1 mee) reisden de jongens B2 van FIQAS Aalsmeer naar Waalwijk om tegen de B1 van Tachos aan te treden. Grote, sterke jongens met twee uitstekende keepers, zo zou blijken. Na een korte warming-up werd er door twee jonge scheidsrechters aangefloten voor het begin van de wedstrijd. Binnen 5 minuten stond FIQAS Aalsmeer achter met 5-1, mede door drie missers. Gelukkig scoorde Sam mooi uit de linkerhoek en maakte Niko de 6-3.

Toch was Aalsmeer niet in staat om de jongens van Tachos een halt toe te roepen in de verdediging: te lief, soms niet goed samenwerken en sluiten van de verdediging en in een aantal gevallen werd er niet uitgestapt waardoor de lange opbouwers van Tachos makkelijk konden aanleggen. Bjorn had weinig kans om de ballen te stoppen, dus ze vlogen als kogels om zijn oren. Aanvallend was het vooral een genot om de tandem Niko en Patrick aan het werk te zien, waarbij Patrick zeker 10 á 12 keer vrij voor de keeper werd gezet. Helaas werd hij een groot aantal keer foutief afgestopt, kreeg daar ook vier keer een strafworp voor maar ook zeker vijf tot zes keer niet. Het jonge arbitrale duo was in het beoordelen van de technische loopfouten en de strafopbouw erg zoekende naar de juiste beslissingen waardoor het een rommelige wedstrijd werd. Tachos maakte hier optimaal gebruik van en scoorde in totaal 26 keer in de eerste helft, waarbij de teller voor FIQAS bleef steken op 10. Deze Aalsmeer goals werden door Patrick (5), Niko (3), Sam en Olaf (1) gemaakt.

In de rust schoot Rob even uit zijn slof, vooral kijkend naar de magere inzet bij een aantal spelers en de mindere bereidheid om vooral elkaar te werken. Dit had de eerste 5 minuten effect, want Aalsmeer kwam beter uit de rust dan Tachos: Patrick (2) en Maus zorgden voor drie treffers op rij. Helaas bleef het toen 10 minuten ‘droog’, mede door het goede keeperswerk van de grote Tachos-keeper. Na 15 minuten stond er dan ook een stand van 40-14 op het scorebord en tekende er zich een (te) grote nederlaag af. In de resterende 15 minuten werd er door Aalsmeer beter gehandbald: nog 7 doelpunten en zeker 7 open kansen (helaas gemist). De goals werden er uitstekend ingegooid door Joost (2 keer), Olaf, Patrick (3) en Niko en omdat Tachos er ook nog 8 in gooide werd de eindstand 48-21. Tachos was de terechte winnaar, maar het verschil hád een stuk kleiner kunnen zijn…